Melbourne Mercer Global Pension Index 2019

2018 Melbourne Mercer Global Pension Index

Danmark ligger stadig kun på andenpladsen - Holland tager igen topplaceringen med verdens bedste pensionssystem

Danmark sidder for andet år i træk fast på andenpladsen over lande med de bedste pensionssystemer i verden. Selvom afstanden op til Holland på førstepladsen stadig er lille, er den blevet større siden sidste år.

Med tilføjelsen af yderligere tre lande til undersøgelsen - Philippinerne, Thailand og Tyrkiet, omfatter Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI) 2019 nu cirka to tredjedele af verdens befolkning, og er den mest omfattende og detaljerede undersøgelse og sammenligning af verdens pensionssystemer. 

LÆS PRESSEMEDDELELSE HER >

DOWNLOAD RAPPORT HER >

Danmark går en smule frem på bæredygtighedsindekset, men mister terræn op til Holland, der samlet oplever større fremgang.

Rapportens tre hovedkategorier er: Tilstrækkelighed, Bæredygtighed og Integritet. Holland oplever samlet en større stigning i indekset, hvor den største del af forklaringen findes i en revideret metode til beregning af dækningsgraden, samt en mindre stigning i opsparingsraten. Danmark ligger dog fortsat bedst i undersøgelsen på Bæredygtighed, og er det land der har den største procentvise pensionsopsparing i forhold til BNP.

”Det danske pensionssystem er helt klart et af verdens bedste, og danskerne har en høj indbetaling i forhold til lønnen. Mange danskere er i dag omfattet af en overenskomstbaseret eller arbejdsgiverbaseret pensionsordning, og der er også gode løsninger på markedet for selvstændige erhvervsdrivende. Det er dog fortsat op til den enkelte at forholde sig til, hvilken levestandard vi ønsker, når vi går ind i pensionstilværelsen. Og selvom pension for de fleste ikke er ’top of mind’ – er det god latin at tjekke sin ordning med jævne mellemrum, så du sikrer dig, at du kan leve det liv, du ønsker dig, også når lønsedlen ikke tikker ind hver måned”, udtaler Thomas Ammonsen, direktør i Mercer Marsh Benefits i Danmark. 

Samlet set ligger Holland og Danmark meget tæt i toppen, hvor landende skiller sig ud og har en vis afstand til nummer tre - Australien. Norden er stærkt representeret med, Finland, Sverige og Norge på henholdsvis fjerde, femte og sjette pladsen. Og på skalaen, der måler fra 1 - 100 point, er de eneste lande udover Norden med en score over 70 point: Australien (nr. 3) Singapore (nr. 7), New Zealand (nr. 8) og Holland (nr. 1)

Selvom vi i Danmark har et stærkt funderet system, fremhæver rapporten fortsat forbedringspunkter, vi bør være opmærksomme på fremadrettet.

  • Vi skal (stadig) samlet set spare mere op.
  • Vi bør (fortsat) øge fokus på, at sikre ægtefæller en mere ligelig fordeling af de opsparede pensionsmidler ved skilsmisse.
  • Vi skal blive bedre til at gøre det attraktivt for de ældre at forblive på arbejdsmarkedet i takt med, at den forventede levetid øges.

”Vi skal forberede os på at blive længere i arbejde. Det kræver, at arbejdsgivere er villige til at tilbyde en mere fleksibel tilknytning til arbejdsmarkedet og er åbne over for at ansætte og holde på de ældre” siger Maria Hjorth.

”Der har været meget debat om at hæve pensionsalderen, og politisk er det ikke en sag, der appellerer til mange vælgere. Faktum er, at med en stigende levetid og dermed potentielt flere år som folkepensionist, så skal årene på arbejdsmarkedet tilpasses for at sikre den fortsatte finansiering af vores pensionisttilværelse, siger Maria Hjorth og fortsætter. ”I stedet for at være fokuseret på at alle skal have samme pensionsalder, bør det overvejes i større grad se på antallet af år på arbejdsmarkedet og type af job. De mennesker, der har haft fysisk hårde job bør have mulighed for at gå tidligere end akademikere og andre, der ikke udsættes for fysisk nedslidning i samme grad. En mere differentieret tilgang til pensionssystemet kan være en måde at sikre systemets robusthed på sigt.” 

DOWNLOAD RAPPORTEN HER >

Download
Access MMPGI 2018 Report Highlights which includes key charts and recommendations, and a Country Fact Sheet of the country of your choice
*Felt påkrævet