2018 Melbourne Mercer Global Pension Index | Mercer Danmark

MMGPI 2018 - Holland og Danmark topper listen

Vores viden / Finansiel Tryghed

Melbourne Mercer Global Pension Index 2018
2018 Melbourne Mercer Global Pension Index
Calendar22 oktober 2017

Danmark slået på målstregen - Holland tager topplaceringen som verdens bedste pensionssystem

For første gang siden Danmark har deltaget i undersøgelsen ligger vi ikke på førstepladsen. I 2018 er vi blevet overhalet af Holland med en meget lille marginal. 

I denne 10 udgave af Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI) sammenlignes 34 landes pensionssystemer på 40 parametre. Holland og Danmark skiller sig ud i topppen af listen. Finland ligger nummer tre og sender Australien ned af listen. Generelt er Norden stærkt representeret med alle lande i top seks. 

LÆS PRESSEMEDDELELSE HER >

DOWNLOAD RAPPORT HER >

Danmark går frem på rapportens tre hovedparametre, men bliver alligevel overhalet af Holland med et mulehår, der samlet oplever større fremgang.

Rapportens tre hovedkategorier er: Tilstrækkelighed, Bæredygtighed og Integritet. Holland oplever en større stigning i Bæredygtighed og Integritet end Danmark, men Danmark ligger fortsat bedst i undersøgelsen på Bæredygtighed.

”Det er vigtigt ikke at overtolke på symbolikken i, at Danmark ikke længere ligger nummer 1. Danmark opnår en højere score end sidste år, og med kun 0,1 points forskel er undersøgelsens konklusion, at Danmark og Holland har de klart bedste pensionssystemer i verden” udtaler Maria Hjorth, direktør i Mercer Danmark. ”Holland overhaler os, da de scorer bedre på faktorer som højere real økonomisk vækst, højere pensionsalder og højere dækningsgrad dvs. en pensionsydelse, der er tættere på den gennemsnitlige lønindkomst end i Danmark.”

Samlet set ligger Holland og Danmark meget tæt i toppen, hvor landende skiller sig ud og har en vis afstand til nummer tre - Finland. Norden er stærkt representeret med Sverige og Norge på henholdsvis femte og sjette pladsen. Og på skalaen, der måler fra 1 - 100 point, er de eneste lande udover Norden med en score over 70 point: Australien (nr. 4) Singapore (nr. 7) og Holland (nr. 1)

Selvom vi i Danmark har et stærkt funderet system, fremhæver rapporten fortsat forbedringspunkter, vi bør være opmærksomme på fremadrettet.

  • Vi skal (stadig) samlet set spare mere op.
  • Vi bør (fortsat) øge fokus på, at sikre ægtefæller en mere ligelig fordeling af de opsparede pensionsmidler ved skilsmisse.
  • Vi skal blive bedre til at gøre det attraktivt for de ældre at forblive på arbejdsmarkedet i takt med, at den forventede levetid øges.

”Vi skal forberede os på at blive længere i arbejde. Det kræver, at arbejdsgivere er villige til at tilbyde en mere fleksibel tilknytning til arbejdsmarkedet og er åbne over for at ansætte og holde på de ældre” siger Maria Hjorth.

”Der har været meget debat om at hæve pensionsalderen, og politisk er det ikke en sag, der appellerer til mange vælgere. Faktum er, at med en stigende levetid og dermed potentielt flere år som folkepensionist, så skal årene på arbejdsmarkedet tilpasses for at sikre den fortsatte finansiering af vores pensionisttilværelse, siger Maria Hjorth og fortsætter. ”I stedet for at være fokuseret på at alle skal have samme pensionsalder, bør det overvejes i større grad se på antallet af år på arbejdsmarkedet og type af job. De mennesker, der har haft fysisk hårde job bør have mulighed for at gå tidligere end akademikere og andre, der ikke udsættes for fysisk nedslidning i samme grad. En mere differentieret tilgang til pensionssystemet kan være en måde at sikre systemets robusthed på sigt.” 

DOWNLOAD RAPPORTEN HER >

  Download
Access MMPGI 2018 Report Highlights which includes key charts and recommendations, and a Country Fact Sheet of the country of your choice
*Felt påkrævet