Quality of Living undersøgelse
København i top 10 over byer med højeste livskvalitet i 2017

Mercers Quality of Living survey:

København er fortsat i top 10 – Wien er nr. 1

  • En god infrastruktur er afgørende, når livskvaliteten for udstationerede medarbejdere vurderes – København ligger nr. 4 på denne nøglefaktor.
  • For 8. år i træk har Wien den højeste livskvalitet
  • Singapore rangerer øverst, hvad angår infrastruktur i byerne.


Læs hele den danske pressemeddelelse her eller se nærmere på hele undersøgelsen her.

København fastholder igen i år sin 9. plads på listen over de mest attraktive byer at bo i ifølge Mercers årlige Quality of Living survey, der netop er offentliggjort for 19. år i træk.

Den anerkendte undersøgelse er en af de mest omfattende undersøgelser i verden og er udformet med henblik på at hjælpe multinationale virksomheder og andre arbejdsgivere med at fastsætte løn og godtgørelser for medarbejdere, der arbejder internationalt. Motivationsfaktorer for medarbejdere indebærer en løn til opretholdelse af en vis livskvalitet samt et mobilitetstillæg. Mercers undersøgelser af livskvalitet bidrager med vigtige data såvel som anbefalinger af tillæg for afsavn/ulemper for mere end 450 byer over hele verden – i dette års rangering indgår 231 af disse byer.

Vesteuropæiske byer topper på livskvalitet på trods af uroligheder
På trods af øget politisk og økonomisk uro i Europa toppes listen fortsat af mange europæiske byer. Regionens byer anses fortsat for at være attraktive destinationer for virksomheder, der udvider deres drift og sender udstationerede medarbejdere ud på opgaver.

Infrastruktur i byerne, der rangeres særskilt i år, spiller en vigtig rolle, når multinationale selskaber beslutter, hvor de skal etablere sig og sende udstationerede medarbejdere hen. Adgang til velfungerende transportmuligheder, pålidelig elforsyning og rent drikkevand er alle faktorer der er essentielle, når medarbejderens godtgørelsespakke skal fastsættes og sikre at livskvaliteten i værtslandet opretholdes i forhold til i hjemlandet.

"Økonomisk og social ustabilitet og en stigning i politiske omvæltninger er blandt de komplicerede udfordringer, som multinationale virksomheder står over for, når de analyserer livskvaliteten for deres udstationerede medarbejdere", siger Ilya Bonic, Senior Partner og President for Mercers Career-afdeling. "Det er afgørende for multinationale virksomheder og regeringer at have oplysninger om livskvalitet, der er præcise, detaljerede og troværdige. Det giver ikke kun arbejdsgiverne mulighed for at kompensere deres medarbejdere hensigtsmæssigt, men giver dem også et benchmark at planlægge ud fra samt indsigt i det ofte følsomme arbejdsmiljø, deres medarbejdere befinder sig i.”

"I usikre tider bør organisationer, der planlægger at etablere sig og sende medarbejdere til et nyt sted, sikre sig, at de får et komplet billede af byen, inklusive byens bæredygtighed som udgangspunkt for erhvervsmæssig virksomhed og tiltrækningskraften for vigtige og talentfulde medarbejdere", tilføjer Bonic.

I den samlede vurdering indtager Wien førstepladsen for samlet livskvalitet for 8. år i træk, mens resten af top 10-listen primært består af europæiske byer: Zürich er på andenpladsen efterfulgt af München (4), Düsseldorf (6), Frankfurt (7), Genève (8), København (9) og Basel, der er ny på listen, på en 10.-plads. De eneste ikke-europæiske byer på top 10 er Auckland (3) og Vancouver (5). De højest rangerende byer i Asien og Latinamerika er henholdsvis Singapore (25) og Montevideo (79).

Særligt fokus på velfungerende infrastruktur
Mercers undersøgelse omfatter i år også en rangering af hver bys infrastruktur baseret på elforsyning, drikkevand, telefontjenester, postudbringning og offentlig transport, samt hvor tæt trafikken er og udvalget af udenrigsflyvninger i lokale lufthavne. Singapore topper listen over infrastruktur i byerne fulgt af Frankfurt og München på en delt 2.-plads og København på 4.-pladsen.

"Forskellige faktorer som hvor nemt det er at rejse til og fra byen, kommunikationsmulighederne, personlig sikkerhed og adgang til offentlige tjenesteydelser kan påvirke, hvor vellykket en arbejdsopgave gennemføres", siger Slagin Parakatil, chef og ansvarlig for Mercers research af livskvalitet. "Multinationale virksomheder skal bruge præcise og rettidige oplysninger, der kan hjælpe dem med at beregne en rimelig og ensartet kompensation, hvilket kan være en udfordring i områder, hvor der må gås på kompromis med livskvaliteten."

Parakatil tilføjer: "En bys infrastruktur, eller rettere mangel på samme, kan have en markant indvirkning på den livskvalitet, som udstationerede medarbejdere og deres familier oplever på daglig basis. Adgang til forskellige transportmuligheder, at have forbindelse lokalt og internationalt samt adgang til el og rent drikkevand er blandt de grundlæggende behov hos udstationerede medarbejdere, der ankommer til et nyt land. En veludviklet infrastruktur kan også være en vigtig fordel for byer og kommuner, der gerne vil tiltrække multinationale virksomheder, talenter og udenlandske investeringer".